Kantapää

Sivua päivitetään. Kun seuraavan kerran tulet sivulle, ovat kuvatkin ehkä jo paikoillaan

Sileä kolmivaiheinen kantapää

Kantalappu

Neulo I puikon silmukat IV puikolle. Kantapää kudotaan näillä silmukoilla, muu  jäävät odottamaan. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo oikealla puolella työtä oikein, nurjalla nurin. Kantalapun korkeus on vähintään 3/4 kantalapun leveydestä. Usein sopiva määrä kerroksia on sama kuin kantalapun silmukkamäärä -2.

Kantapohjan kavennukset

Jaa kantalapun silmukat kolmeen osaan: sivu, kantapohja, sivu. Jatkossa neulotaan vain keskimmäistä osaa eli kantapohjaa vähentäen samalla sivuosien silmukoita. Jos silmukkamäärä ei mene tasan, laita ylimääräiset silmukat keskelle.

Neulo oikealla puolella keskiosan viimeiseen silmukkaan asti, nosta viimeinen silmukka ja sivun ensimmäinen silmukka etukautta puikolle ja neulo ne yhtäaikaa. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta (lanka työn edessä) ja neulo nurjia silmukoita kantapohjan viimeiseen silmukkaan asti. Viimeinen kantapohjan silmukka neulotaan yhteen viereisen silmukan kanssa.

Jatka neulomista. Kantapohjan silmukoiden määrä pysyy koko ajan samana, sivusilmukat vähenevät kerros kerrokselta. Keskimmäisen osa ei siis kapene. Kun sivusilmukat loppuvat jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle.
Poimi kantalapun reunasta silmukat ja neulo ne kiertäen. Poimi myös kantalapun ja II puikon välistä yksi silmukka kiertäen, jotta puikkojen väliin ei tule reikää.

Kiilakavennus

Sukan terässä tulisi olla yhtä paljon silmukoita kuin varressa. Jatka neulomista siten, että kavennat työtä I puikon lopussa ja IV puikon alussa kunnes työssä on sopiva leveys.

Vahvistettu kantapääOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vahvistettu kantapää neulotaan kuten kolmivaihen kantapää. Varmista että kantalapussa on parillinen määrä silmukoita.  Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo oikealla puolella vahvistettua neuletta, nurjalla nurin.

Vahvistettu neule syntyy siten, että ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta, seuraava neulotaan oikein. Toista kerros loppuun

Tiimalasikantapää

Tiimalasikantapää neulotaa I ja IV puikolla lyhennetyin ja pidennetyin kerroksin. Kääntymäkohtaan tehdään kaksoissilmukka. (= Tuo lanka työn eteen. Vie puikko oikealta silmukkaan ja nosta silmukka ja lanka puikolle. Kiristä tiukkaan tai muuten käännöskohtaan tulee reikä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATiimalasikantapää on lyhyempi kuin kolmivaiheinen kantapää. Neulo siksi I ja IV puikoilla sileää neulosta 1-2 cm, muilla puikoilla samaa mallineuletta kuin sukan  varressa.

Jaa kantapään silmukat kolmeen osaan. Jos silmukat eivät mene tasan, laita ylimääräiset  keskimmäiseen osaan.

Lyhennetyt kerrokset

1 krs: (oikeapuoli) Neulo kaikki silmukat oikein. Käännä työ.
2 krs: Kaksoissilmukka. Tuo lanka työn eteen ja neulo koko kerros nurin. Käännä työ.
3 krs: Kaksoissilmukka. Neulo oikein kaksoissilmukkaan saakka. Käännä työ.
4 krs: Kaksoissilmukka. Neulo nurin kaksoissilmukkaan saakka. Käännä työ.

Toista kerroksia 3 ja 4 kunnes olet neulonut kaksoissilmukat keskimmäisen osan reunimmaista silmukoista. Neulo kaikilla silmukoilla 2 krs, Kantapäässä sileää, II ja III puikoilla sukan mallineuletta. Muista neuloa kaksoissilmukasta vain yksi silmukka.

Pidennetyt kerrokset

1 krs: (oikea puoli) Neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat oikein. Käännä työ.
2 krs: Kaksoissilmukka. Neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat nurin. Käännä työ.
3 krs: Kaksoissilmukka. Neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ.
4 krs: Kaksoissilmukka. Neulo kaksoissilmukkaan saakka nurin, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka nurin. Käännä työ.

Toista kerroksia 3 ja 4 kunnes olet neulonut kantapään reunimmaisistakin silmukoista kaksoissilmukan.

Viimeisen nurjan puolen kerroksen jälkeen käännä työ ja tee kaksoissilmukka. Kantapää on valmis. Jatka mallineuletta.

 

Kiilakantapää

Sädekantapää

–> Takaisin blogiin

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s