Tammikuussa 2010 Seija Pukari ja Marja-Leena Mattila aloittivat Myssyjen keräämisen Oulun yliopistollisen sairaalan syöpätautien poliklinikalle. Myssyjen tarkoituksena oli helpottaa niiden naisten elämää, jotka olivat menettäneet sytostaattihoitojen takia hiuksensa. Tästä syystä myssy sai nimekseen sytomyssy. Naisten pitämien blogien kautta keräysinto levisi ympäri Suomen. Pipoja alettiin tehdä myös lapsille ja miehille. Neljässä vuodessa on saatu kasaan huimat 40 00 lahjamyssyä. Idean syntysijoille Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja sen lähialueille pipoja on lahjoitettu jo 2 800 kappaletta. Myssyt ovat olleet suosittuja, sillä ne näyttävät mukavilta, eivätkä hiosta, kuten jotkut peruukit
Sytomyssyyn ei ole yhtä ainoaa oikeaa ohjetta tai väritoivetta. Myssyjä voikin tehdä neuloen, virkaten tai ommellen, yksivärisenä tai riemunkirjavana. Vaihtoehtoja saa olla, jotta jokainen löytäisi omaan tyyliinsä sopivan päähineen. Tärkeintä myssyn teossa on kuitenkin se, että myssy ei kutita tai ärsytä herkkää ihoa ja kestää hyvin pesua.
Ohjeita löytyy monesta paikasta. Lankapirtti-blogissa voi käydä katsomassa Seijasiskon ja Matleenan keräämiä ohjeita ja ideoita jo valmistuneista sytomyssyistä. Seijasiskon Punainen lanka Blogissa on mm hauska Claudian sytomyssy ja muutakin sytomyssytietoa.
Mihin myssyjä voi toimittaa?
Myssyjä voi lahjoittaa hoitoa antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen niitä tarvitseville Lankapirtti-blogista löytyy yhteystietoja sairaaloista, joihin kerätään juuri nyt myssyjä. Joillakin sairaaloilla on myös Facebookissa omat sivunsa keräystä vauhdittamaan. Myssyjen tekoon ovat osallistuneet yksityiset ihmiset sekä erilaiset ryhmät ja järjestöt, kuten esim. Martat. Käy kurkkaamassa, löytyykö sinun kotipaikkakunnaltasi keräyspistettä tai sopivaa ryhmää. Jos ei, Lankapirtin Matleena auttaa alkuun.
Lahjoittajan ei tarvitse ilmoittautua mihinkään tai liittyä ryhmään. Myssyjä voi toimittaa sytomyssyt suoraan sairaalaan, joillain paikkakunnilla myös paikalliseen lankakauppaan. Myssykampanjaan voi osallistua myös lahjoittamalla lankoja neulojille.
Huhtikuun 2014 Yhteishyvässä julkaistiin juttu Hyvää käsillä tehden -ryhmästä. Lämmittävää lohtua kudotaan Kempeleen asukastuvalla.
–> Takaisin blogiin