Nuttu-projekti

Nuttuprojekti sai alkunsa 2008 Etiopiassa. Airan sairaalan synnytysosaston henkilökunta toivoi  keskosvauvoille lämpimiä vaatteita, jotta keskoset selviäisivät sadekauden yli. Diagonissa Pirkko Tuppurainen tarttui toimeen ja ensimmäiset nutut lähtivät Etiopiaan saman vuoden syyskuussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASeuraavana syksynä projektiin halusi mukaan Etiopian suurin sairaala, yliopistollinen keskussairaala Black Lion. Sen synnytysosaston johtaja, tohtori Mahlet Yigeremu arveli, että nuttujen avulla voisi houkutella äitejä synnyttämään turvallisesti sairaaloihin, sillä vain  8 % etiopialaisista naisista synnyttää sairaalassa.

Nuttuprojekti on  innostanut suomalaisia. Nuttuprojektiin ovat osallistuneet kansalaisjärjestöt, seurakunnat, koululuokat, työpaikat ja yksityiset neulojat. Nuttuja on neulottu jo noin 85.000 ja kangasnuttuja ommeltu noin 2300. Ensi vuoden tavoite on 100.00 nuttua. Nuttuprojektin etenemistä voi seurata Nutun kotisivuilta tai Facebookin Nutturyhmästä.

Nuttuja on kudottu Suomen lisäksi 14  maassa ja niitä on lähetetty noin 25 eri sairaalaan eri puolilla maailmaa. Suomesta nuttuja kerätään nykyään Etiopian lisäksi myös Tansaniaan. Näillä näkymin nuttuprojekti jatkuu vielä tämän vuoden 2014 ajan.

Nutun ohje

Malli on helppo ja sopii aloittelijalle.

Ohje on Novitan Nalle-langalle.  Nalle on sukkalankaa, karheaa vauvan iholle. Nuttu kannattaa tehdä mieluummin saman vahvuisesta  vauvalangasta, myös Novitan Tennesee tai Wool -lankoja voi käyttää. Langan menekki on noin 80 g.

  • Luo 70 silmukkaa.
  • Neulo kaksi oikein kaksi nurin yhteensä 22 cm.
  • Sen jälkeen neulo ainaoikeinneuletta 24 silmukalla, kaksi oikein kaksi nurin 22 silmukalla ja ainaoikein 24 silmukalla yht. 3 cm
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAKolmen sentin jälkeen päätä keskimmäiset 22 silmukkaa ja neulo kumpikin olka erikseen ainaoikeinneuletta, noin kolme senttiä etukappaletta + kolme senttiä takakappaletta.
  • Neulo seuraavalla kerroksella 24 s oikein, luo 22 uutta silmukkaa keskelle ja neulo loput 24 s oikein.
  • Seuraavilla kerroksilla 24 silmukkaa ainaoikeinneuletta, 22 silmukkaa kaksi oikein kaksi nurin ja 24 silmukkaa ainaoikeinneuletta, yhteensä 3 cm.
  • Sitten siirrytään kokonaan takaisin kaksi oikein kaksi nurin neuleeseen, jota tehdään taas 22 cm.
  • Tuloksena on siis pitkä pätkä, jossa nelikulmainen pääaukko keskellä.
  • Ompele sivusaumat. Muista jättä käsille aukot.

Nuttu on pitkäikäinen, se joustaa hyvin ja mahtuu siten vauvalle pitkään. Täältä näet nuttun vähän isomman vauvan päällä. Lisää nuttujen kuvia löytyy Nutun tai Facebookin Nutturyhmän  sivuilta.

Ohje on käännetty myös englanniksi, ruotsiksi, viroksi ja unkariksi.

Pyöröpuikoilla neulottu nuttu

Pätkävärjätyillä langoilla saa vaihtelua raitoihin.

Pätkävärjätyillä langoilla saa vaihtelua raitoihin.

Ohje Langanpäät -blogista
Vauvalle sopivaa villa- tai puuvillalankaa (Novita Wool tai vastaavan paksuinen)
pyöröpuikko kooltaan 2,5 mm – 3,5 mm käsialan mukaan
2 silmukkamerkkiä

Vartalo-osa:
Luo 136 silmukkaa joilla neulotaan 2o, 2n –joustinta 21 cm (kappaleen aloitus: 1 o, 2 n, 2 o… silmukkamerkki 68 silmukan jälkeen eli puoleen kerrokseen … 2n, 1 o ja silmukkamerkki osoittamaan kerroksen vaihtumiskohta). Tässä vaiheessa työ jaetaan kahtia ja neulotaan etu- ja takakappale erikseen, jatka vielä 1 cm joustimella kummassakin kappaleessa
Etu- ja takakappale:
Lisää molemmissa reunoissa 1 silmukka
Neulo puikon alusta ja lopusta 24 silmukkaa aina oikein ja keskimmäisillä 22 silmukalla 2 o, 2n –joustinta
Neulo näin 3 cm, päättele keskimmäiset 22 silmukkaa ja neulo ainaoikein ”olkapäillä” vielä 3 cm. Jätä silmukat odottamaan.
Neulo toinen puoli samoin.
Nyt neulotaan olkasaumat yhteen 3-puikon päättelyllä. Päättele langanpäät ja pakkaa lähtökuntoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

–> Takaisin blogiin

Kangasnuttu

Pirkko Tuppurainen kehitti yhdessä Suuri Käsityö -lehden kanssa etiopialaisille vauvoille myös ommeltavan nutun, joka annetaan sairaalasta kotiin lähteville vastasyntyneille. Nuttulahja kannustaa naisia turvalliseen synnyttämiseen. Kangasnutussa on huomioitu helppotekoisuus, kestävyys ja paikalliset olosuhteet.

Kangasnutun ohjeet ja kaavat löytyvät täältä.

Nutut kerätään Tuuriin

Sekä neulotut että ommellut nutut kerätään Tuuriin, josta ne lähetetään isommissa erissä edelleen Etiopiaan. Lähetysohjeet löytyvät täältä. Nutut voi toimittaa Hannalle:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHanna Saarenpää
Apilapolku 1
63610 Tuuri
Pu. 040 7692 077

Nuttuja voi siis toimittaa vain Hanna kautta, ei enää suoraan Black Lion sairaalaan.

Tansaaniaan lähtevät nutut, pipot ja sukat voi postittaa os: Sinikka Sepänmaa, Isokoskelontie 5, 65320 Vaasa. Sinikan e-mail: sinikka.sepanmaa@gmail.com

Tansaaniaan voi lähettää myös vauvanmyssyjä.

Vauvanmyssyn ohje

OLYMPUS DIGITAL CAMERATällä ohjeella on neulottu Jorvin sairaalaan vauvanmyssyjä.

Lanka Novitan Wool, puikot 3,5
Luo sukkapuikoille 70 silmukkaa (18+18+18+16) ja neulo ympyränä 5 krs 1o, 1n. Neulo sen jälkeen sileää neuletta 28 krs ja aloita kavennukset.

Kavenna kolmen ensimmäisen puikon lopussa 2 o yhteen, neulo viimeisen puikon silmukat ilman kavennuksia. Neulo 1 krs oikein. Kavenna seuraavalla krs:lla taas kolmen ensimmäisen puikon lopussa 2 o yhteen, viimeisen puikon s:t ilman kavennuksia. Neulo 1 krs oikein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASeuraavalla kerroksella neulo joka puikolla 6 o, 2 o yhteen, 6 o, 2 o yhteen. Neulo 1 krs oikein. Seuraavaksi 5 o, 2 o yhteen, 5 o, 2 o yhteen ja välikerros oikein, sitten 4 o, 2 o yhteen, 4 o, 2 o yhteen ja välikerro, 3 o, 2 o yhteen, 3 o, 2 o yhteen ja välikerros. Tämän jälkeen kavenna samoissa kohdissa, kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se kaikkien silmukoiden läpi ja päättele huolellisesti.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

–> Takaisin blogiin

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s